23 Eylül 2021 Perşembe

Korona Virüsle Başa Çıkma

 Koronavirüs ile yatıp koronavirüs ile kalkıyoruz aylardır ve koronavirüs kaygısı yüzünden pek oldukça kimse psikolojik sorunlar yaşamaya başladı. Tüm dünyayı evlerine hapseden bu istila hastalık, ancak fiziksel sağlığımızı değil psikolojik sağlığımızı da tehdit ediyor normal olarak.


Öncelikle sakin kalabilmek ve sabırlı olmak çok mühim… Birçoğumuzda talep eder istemez, “Corona virüsü (koronavirüs) bana da bulaşır mı? Ya bulaşır da atlatamazsam? Ya sevdiklerime, anneme-babama, eşime-çocuğuma bulaşırsa?” benzer biçimde kaygılar baş gösteriyor. Unutulmamalıdır ki, dünya zamanı boyunca birçok kez salgın hastalıklar ortaya çıkmış ve belirli bir süre sonra yok olup gitmiştir.


KoronavirusCovid_19 ismiyle anılan bu virüsün, bir tür biyolojik silah olduğu söylentileri, yarasalardan insanlara geçtiği ve Çin’in Wuhan şehrinden başlayarak bütün dünyaya yayıldığı haberleri hepimizin malumu. Koronavirüs kaygısı ile başa çıkmak adına öncelikle bilinçaltımızı olası olduğunca temizlememizde yarar var. Kaygı her ne kadar insanı koruyucu ve önlem almaya zorlayıcı bir özelliğe sahip olsa da, aşırı kaygı ruh sağlığımıza zarar verecektir.


Koronavirüs kaygısı ile mücadele

Virüsle olduğu kadar bu virüsten meydana gelen kaygıyla da savaşım etmek zorunda kalan insan sayısı hiç de azca değil! Her gün açıklanan olay ve ölüm sayıları insanları talep eder istemez büyük bir tedirginliğe itiyor. Virüsten korunmak için, yetkililerin ve uzmanların önerilerine uymak mecburiyetindeyiz. Başka bir şansımız da alternatifimiz de şu an için yok! Diğer yandan koronavirüs kaygısı ve beraberinde getirebileceği panik hücum, depresyon gibi ruhsal rahatsızlıklardan da korunmak gerekiyor. Peki bunun için ne yapmalıyız? Hadi maddeler halinde sıralayalım;


Öncelikle sakin kalmalı ve sabırlı davranmalıyız.

– Sadece uzmanların önerilerini dinlemeli, sosyal medya platformlarında paylaşılan bilgilere itibar etmemeliyiz. Kaynağı belli olmayan, malumat kirliliğine niçin olan paylaşımlar ve haberlerden etkilenmemek adına, resmi açıklamaların haricinde hiçbir bilgiye güvenmemeliyiz. Gündemi takip etmek için televizyon ve telefona mümkün olduğunca azca ve gerektikçe bakmak bizi bilgi kirliliğinden koruyacaktır.


– Böylesi süreçlerde moralimizi yüksek tutmak oldukça büyük bir ehemmiyet arz etmektedir. Aile bireylerimizle evimizde eğlenceli ve eğlenceli vakitler dercetmek, ruh sağlığımızı korumamıza yardımcı olacaktır. Ayrıca aile içi iletişime de büyük katkılar elde edecektir.

– Güzel bir film, bizi içerisine çekecek bir kitap, dinlemekten keyif duyduğumuz müzikler ile meşgul olmak bizi psikolojik açıdan koruyacaktır.


– İnsanları mutlu eden şeylerden biri de geçmişte yaşamış olduğu sevinçli anlarını hatırına getirmesidir. Nostalji dediğimiz şey aslen birazcık da budur. İnsanın tatlı bir hüzünle beraber mutlu olduğu geçmiş günlere yaptığı yolculuktur nostalji. Trt’nin yayın akışına koyduğu “Nostalji Kuşağı” adlı bölümde yayınlanacak olan nostaljik diziler ve tv programları, bizleri bugünün stresinden uzaklaştırmaya destek olacaktır. Tabi isterseniz sizler, Arzu Film, Murat Film, Fanatik Klasik Film, Erler Film gibi youtube kanalları üstünden eski Yeşilçam filmlerini, özellikle Kemal Sunal filmlerini keyifle seyredebilirsiniz. İnanın gülmek ruhunuza çok iyi gelecek ve sizi dinlendirecek.


Evet! Bu günler de geçecek. Tıpkı her gecenin sabaha yetişmesi gibi, bütün dünyanın üstüne çöken bu kara bulutlar da dağılacak. Eskisi benzer biçimde sokakların, parkların, piknik alanlarının tadını çıkaracağız tekrar. Ama şimdi yapmamız gereken en önemli şey koronavirüsten korunmak ve koronavirüs kaygısı ile doğru yöntemlerle mücadele etmek. Sizi sevinçli edecek ve moralinizi yüksek tutacak faaliyetleri sizler oldukca daha iyi bilirsiniz. Uzmanların lafından çıkmayarak, resmi kurumların dışındaki haberlere ve açıklamalara ehemmiyet vermeyerek, moralimizi yüksek tutarak bu periyodu rahatlıkla atlatabiliriz. Herkese sağlıklı ve rahat günler dilerim…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Korona Virüsle Başa Çıkma

 Koronavirüs ile yatıp koronavirüs ile kalkıyoruz aylardır ve koronavirüs kaygısı yüzünden pek oldukça kimse psikolojik sorunlar yaşamaya ba...